fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Μικροί Ρομποτιστές εν δράσει!
Γ’-Δ’ δημοτικού

Μέσα από το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μικροί Ρομποτιστές τα παιδιά κατανοούν τις βασικές αρχές λειτουργίας των “απλών μηχανών” (simple machines) κατασκευάζοντας διατάξεις που τις περιλαμβάνουν. Οι απλές μηχανές που εξετάζονται είναι: γρανάζι, τροχαλία, μοχλός, άξονας/τροχός. Οι μαθητές έρχονται σε πρώτη επαφή με τους νόμους της Φυσικής και φυσικά μεγέθη της Μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, ροπή, τριβή). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο πρωτοποριακό πλαίσιο εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Εν συντομία, η εκπαιδευτική προσέγγιση STEM υποστηρίζει την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε οι θεωρητικές έννοιες της Φυσικής και των Μαθηματικών να γίνονται αντιληπτές ευκολότερα από τους μαθητές και να μπορούν έτσι να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, πχ. την κίνηση μίας μηχανής.

Οι κατασκευές παίρνουν ζωή με μηχανές και “μυαλό” με εντολές προγραμματισμού. Αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον μέσω αισθητήρων και μηχανισμών. Αρχικά στηρίζονται σε έτοιμα σχέδια, αλλά σύντομα οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν και να εφαρμόσουν δικές τους λύσεις σε δομημένες προκλήσεις.

Στα μαθήματα χρησιμοποιούμε το εκπαιδευτικό πακέτο WeDo της εταιρείας Lego, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για την εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο της ρομποτικής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο πρωτοποριακό πλαίσιο εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Εν συντομία, η εκπαιδευτική προσέγγιση STEM υποστηρίζει την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε οι θεωρητικές έννοιες της Φυσικής και των Μαθηματικών να γίνονται αντιληπτές ευκολότερα από τους μαθητές και να μπορούν έτσι να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, πχ. την κίνηση μίας μηχανής.

Πρόγραμμα μαθημάτων-Εκδηλώσεις

Στα πρώτα εννιά μαθήματα οι μαθητές εξοικειώνονται με το υλικό και το περιβάλλον προγραμματισμού. Σε κάθε μάθημα εφαρμόζουν ένα από τα βασικά σχέδια του πακέτου WeDo και μαθαίνουν κάτι νέο τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του εξοπλισμού όσο και για τις εντολές προγραμματισμού. Όλα αυτά γίνονται μέσα από παιχνίδι.

Η προετοιμασία για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ρομποτικής κάθε Νοέμβριο είναι η πρώτη προσπάθεια για δημιουργία εκτός σχεδίων. Ακολουθεί γεμάτη δημιουργικότητα και θετικό πνεύμα η Χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Στη συνέχεια τα παιδιά εφαρμόζουν πιο προχωρημένα σχέδια. Ανάλογα με τη σύνθεση του τμήματος ενδέχεται να συμμετάσχουμε σε πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής με ένα ολοκληρωμένο έργο (έρευνα, αφίσες, σκηνικό). Ο διαγωνισμός για τις ηλικίες αυτές έχει τη μορφή γιορτής. Είναι μία ευκαιρία να εργαστούν με στόχο και να παρουσιάσουν την εργασία τους σε ευρύ κοινό.

Την άνοιξη χρησιμοποιούμε το εκπαιδευτικό πακέτο WeDo2, το οποίο έχει διαφορετικές προκλήσεις από το WeDo και συμπληρώνει με νέες αποστολές το ταξίδι μας στη ρομποτική. Η χρονιά ολοκληρώνεται τον Ιούνιο με τη γιορτή λήξης.

Οι γονείς είναι ευπρόσδεκτοι να δουν τις δημιουργίες των παιδιών στο τέλος κάθε μαθήματος, ενώ οι τρεις γιορτές είναι ανοιχτές και σε φίλους.

Οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες

  • Να συνεργάζονται
  • Να εκφράζουν ιδέες με σαφή τρόπο χρησιμοποιώντας κατάλληλη ορολογία
  • Να εφαρμόζουν σχέδια συναρμολόγησης
  • Να κατανοούν τις βασικές αρχές λειτουργίας των απλών μηχανών
  • Να αντιλαμβάνονται τη Μετάδοση της Κίνησης/ Ενέργειας σε μία κατασκευή
  • Να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές προγραμματισμού
  • Να σχεδιάζουν/δημιουργούν πρωτότυπες κατασκευές βάσει προδιαγραφών

Έτοιμοι για τον αγώνα ταχύτητας!
Εξερευνητής: όχημα εξοπλισμένο με ραντάρ, ανεμογεννήτρια για αυτονομία καυσίμων και ηλεκτρικό πριόνι-τρυπάνι για αντιμετώπιση εμποδίων
Βουτιά στην πισίνα!


← επιστροφή στα εργαστήρια