fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Μαθητευόμενοι Ρομποτιστές
Ε’ – ΣΤ’ δημοτικού

Μέσα από το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητευόμενοι Ρομποτιστές τα παιδιά εισάγονται στους νόμους της Φυσικής, κυρίως της Μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, ροπή, τριβή). Μαθαίνουν να υπολογίζουν φυσικά μεγέθη που επιδρούν στη σχεδίαση και τη λειτουργία της κατασκευής τους και συνδυάζουν γνώσεις φυσικής, μαθηματικών και πληροφορικής για την δημιουργία συναρπαστικών project.

Τα ρομπότ παίρνουν ζωή με μηχανές και “μυαλό” με εντολές προγραμματισμού. Αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον μέσω αισθητήρων και μηχανισμών. Το βασικό ρομπότ στηρίζεται σε έτοιμα σχέδια, αλλά πολύ γρήγορα οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν και να εφαρμόσουν δικές τους λύσεις σε δομημένες προκλήσεις που επεκτείνουν τις δυνατότητές του.

Στα μαθήματα χρησιμοποιούμε το εκπαιδευτικό πακέτο Mindstorm EV3 της εταιρείας Lego, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για την εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο της ρομποτικής.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο πρωτοποριακό πλαίσιο εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Εν συντομία, η εκπαιδευτική προσέγγιση STEM υποστηρίζει την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε οι θεωρητικές έννοιες της Φυσικής και των Μαθηματικών να γίνονται αντιληπτές ευκολότερα από τους μαθητές και να μπορούν έτσι να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, πχ. την κίνηση μίας μηχανής.

Πρόγραμμα μαθημάτων-Εκδηλώσεις

Στα πρώτα δέκα μαθήματα οι μαθητές εξοικειώνονται με το υλικό και το περιβάλλον προγραμματισμού, εργαζόμενοι με το βασικό ρομπότ και παραλλαγές του με αισθητήρες. Σε κάθε μάθημα μαθαίνουν κάτι καινούργιο μέσα από προκλήσεις και παιχνίδι. Τόσο κατασκευαστικά όσο και προγραμματιστικά ακολουθούν ως ένα σημείο έτοιμες οδηγίες, αλλά οι ασκήσεις σηκώνουν τον πήχη, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία των μαθητών για να πετύχουν το στόχο.

Η προετοιμασία για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ρομποτικής κάθε Νοέμβριο αποτελεί την πρώτη μεγάλη πρόκληση. Ακολουθεί γεμάτη δημιουργικότητα και θετικό πνεύμα η Χριστουγεννιάτικη γιορτή!

Στη συνέχεια τα παιδιά κατασκευάζουν πιο προχωρημένα ρομπότ βάσει πολύπλοκων σχεδίων και μέσω αυτών αναλύουμε κατασκευαστικές και προγραμματιστικές τεχνικές. Τον τελευταίο μήνα αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση εμπνευσμένη από την ολυμπιάδα ρομποτικής και την παρουσιάζουμε στη γιορτή λήξης.

Οι γονείς είναι ευπρόσδεκτοι να δουν τις δημιουργίες των παιδιών στο τέλος όσων μαθημάτων περιλαμβάνουν προκλήσεις (ενημέρωση στην αρχή κάθε μαθήματος), ενώ οι τρεις γιορτές είναι ανοιχτές και σε φίλους.

Οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες

  • Να συνεργάζονται
  • Να εκφράζουν ιδέες με σαφή τρόπο χρησιμοποιώντας κατάλληλη ορολογία
  • Να εφαρμόζουν σχέδια συναρμολόγησης
  • Να αντιλαμβάνονται τη Μετάδοση της Κίνησης/Ενέργειας σε μία κατασκευή
  • Να χρησιμοποιούν προχωρημένες έννοιες προγραμματισμού
  • Να εφαρμόζουν μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων
  • Να σχεδιάζουν/δημιουργούν πρωτότυπες κατασκευές βάσει προδιαγραφών
  • Να αυτοοργανώνονται και να ελέγχουν την πορεία της εργασίας τους.


← επιστροφή στα εργαστήρια